In de media

Tenenlezen.nl
Tenenontleden.nl

 

Dagblad van het Noorden en De Stentor 18 juni 2004

Schoenverkoper Jan Wieringa haalt zijn kennis uit tenen

Door Jolanda de Kruyf

Meppel . Last van jubeltenen? Kromme tenen? Voeten vertellen hun eigen verhaal. Vraag maar aan Jan Wieringa (58), onbetwist een van de meest frappante gasten op de streektaal - annex Orakeldag vandaag in Steenwijk. Al gruwelt ‘íe van de associatie met het paranormale. Hij niet helderziend. De beste man leest tenen. Een nuchtere bezigheid iedereen kan het leren! Dus hup de sokken uit en kom maar op de bank bij Jan de voetenman. Daar geeft elk mens zich in één oogopslag bloot, want onderdanen liegen nooit. "stil maar. Je voeten vertellen wel hoe   het met je gaat." Bizar? Even wennen in het begin, dat zal de voetenman volmondig beamen. "Maar daarna ben je verloren."Zo verging het hem toen hij jaren terug in aanraking kwam met het echtpaar Somogyi, Nederlandse grondleggers van het fenomeen ‘tenen lezen.' Een methode om het karakter en gedrag van mensen te analyseren door de stand en vorm van hun tenen. Volgens schematische ‘tenenleesalfabet': rechts staat voor ratio, links voor gevoel. Er zijn tenen met ambitie, tenen voor angst, liefde, verdriet. ‘De werkwijze lijkt op iriskopie. Ook tenen geven veel informatie, ze zijn een soort blauwdruk van je bestaan' Bij baby's al. Hoe kwam het zover? Ooit was Jan Wieringa een gewone detaillist. Schoenenverkoper met kennis van zaken sinds '67, en alweer twintig jaar in Meppel actief. En over de toonbank van ‘Voet-inn' op het hoekje van Zuideinde gaan nog steeds de ergonomisch verantwoorde muilen, sandalen en sneakers. Maar de eigenaar zelf heeft z'n horizon verbreed, zocht het in pedicure, sportmassage, podologie ( therapiezolen) en voetreflexologie. Grinnikt: ik ben platvloers, voeten interesseren me!" Steeds vaker kreeg hij klanten over de vloer met complexe voetvragen. "ik dacht: komen al die problemen nu uit het lijf of uit de kop?" Tenenlezen is zijn antwoord. Voeten zijn spiegels. De vorm krijg je bij je geboorte al mee, maar de stand van de tenen wordt grotendeels bepaald door hoe je met prikkels van buitenaf omgaat." Een gebroken hart? Heel goed mogelijk dat dan ook de kleine teen "teen van vertrouwen" is gedeukt.

Met talloze voorbeelden verbijstert Jan z'n cliënten en  cursisten, die zelf vaak ook enthousiast aan het tenenlezen slaan op strand en in de sauna. "maak voor de gein eens een foto van je eigenvoeten; en over precies één jaar weer. Dan zie je soms groet verschillen.

===================================================================================================================

De Gelderlander

De Tenenlezer.

maandag 19 juli 2004

"Je moet je kleine teen intapen, anders loop je jezelf voorbij"

Jan Wieringa uit Meppel is een verwoede Vierdaagseloper en ook nog tenenlezer. Van de eerste soort kom je er rond Nijmegen de komende dagen duizenden tegen, maar er zijn in het land slechts enkele tientallen tenenlezers. Een tenele4zer kan aan de hand van de vorm en stand van iemands tenen wat over die persoon vertellen. Tijdens de vierdaagse leest Wieringa de tenen van lopers. Daarvan volgt elke dag op deze plek een verslag. "ik probeer mensen zichzelf beter te leren kennen." Het tenenlezen kwam een jaar of twintig geleden op door publicaties van Imre en Marijke Somogyi. Omdat hij als eigenaar van een schoenenwinkel helemaal verzot is op voeten, bezocht Wieringa een lezing van de twee. "Daarbij werden ook mijn eigen tenen gelezen, en ik herkende me in meer dan 90 procent van wat werd gezegd. Ik was verkocht." De vierdaagse is een bijzondere periode voor een tenenlezer. Bij welk evenement zie je tenen immers een grotere ontwikkeling doormaken dan tijdens die Nijmeegse dagen? Door het leed dat ze worden aangedaan, kunnen tenen zelfs grotendeels onleesbaar worden. "Maar je ziet altijd wel iéts. Sommige mensen komen in de loop van de Vierdaagse helemaal met zichzelf in evenwicht. Hun tenen rechten zich dan."Het intapen van de beide kleine tenen is ook belangrijk:"je linkerkleine teen staat voor optimisme en vertrouwen. Dat moet je wat inbinden, anders loop je jezelf voorbij. En je rechter kleine teen is je angst teen. Tape je die in, dan loop je met veel minder wrijving en krijg je minder snel last van blaren. Zijn eigen tenen kent Wieringa ook goed. "ik heb dikke witte nagels. Daaraan kun je zien dat je me altijd maar voor 90 procent leert kennen.

dinsdag 20 juli 2004

Haar rode teen verklapt dat Marleen een diplomatieke doordouwer is

Tenenlezer en Vierdaagseloper Jan Wieringa leest voor De Gelderlander elke dag de tenen van een vierdaagse loper. Marleen van Otterdijk ( 56) uit Nederweert is het eerste gewillige slachtoffer dat hij onder handen neemt.

Ze start deze ochtend op de "veertig" en loopt de Vierdaagse naar  alle waarschijnlijkheid voor de zevende maal uit. En dat ondanks een  pijnlijke doordrukpunt onder haar rechtervoet. "maar ze heeft er genoeg wilskracht voor", leest Wieringa de tenen van de pijnlijke voet. Ook fijn is dat de bobbel onder haar dikke teen op verborgen energie duidt. Goed nieuws dus voor Marleen, maar Wierinag graaft dieper. Die grote teen die is langer dan de andere vier, ziet hij en dat duidt erop dat ze rationeel veel sterker is dan op het emotionele vlak. "U neemt gevoelsmatig te veel hooi op de vork en dat leidt tot chaos", weet Wieringa. Van Otterdijk schudt van ‘nee'. "Ik ben helemaal niet chaotisch." Kan kloppen, aldus de Meppeler tenenlezer: "Maar U wilt wel steeds alles tegelijk doen. Waar een ander gewoon de aardappelen zou schillen, wilt u meteen ook de boontjes doppen." Klopt als een bus, beaamt de Nederweertse. En het is ook waar dat ze haar wensen vaak via een omweg duidelijk maakt, zoals uit haar tweede teen( de ‘wensteen') valt af te leiden. De ronde top van haar middelste lange teen voegt daar nog aan toe dat ze weliswaar diplomatiek is, maar dat gebruikt ze om haar zin door te drukken. Wieringa:"U bent in veel zaken meegaand, maar voor een klein aantal dingen zult u zich helmaal doodvechten. Ze heeft in het verleden veel meegemaakt, onthult Wieringa aan de hand van de kleine teen. Marleen knikt overtuigd. De twee kletsen samen nog even verder.

woensdag 21 juli 2004

Bobbels onder de tenen: "je zal hem potverdomme uitlopen"

Ries Mol (62) uit Etten-Leur is een Optimist in hart en nieren, ziet tenenlezer Jan Wieringa in één oogopslag. Kijk maar; vertelt hij, zijn grote teen rechts is veel groter dan die aan zijn linkervoet. Maar tegenover dat bijna onbegrensde optimisme staat wel dat de teen naast die joekel zich een tikkie onder zijn buurman verstopt. Een duidelijk teken dat hij probeert eventueel verdriet niet te tonen. Wieringa, die gisteren in rap tempo zijn eerste 40 kilometer liep verbaast de Brabantse Vierdaagseloper al binnen een paar seconden. Mol en zijn vrouw kijken elkaar tijdens de tenen-lees-sessie in de legertent steeds knikkend aan. Inderdaad beamen ze, Ries is er de man niet naar om te zeuren over misgelopen relaties in het verleden. Hij kijkt liever vooruit. "helemaal waar", zegt zijn vrouw Greet."hij is het type dat zegt: wat gebeurt is, is gebeurt." In zijn jonge jaren had hij wensen waarvan hij wist dat ze nooit zouden worden vervuld. "het kan zijn dat je besefte dat je ouders je bijvoorbeeld nooit mee op vakantie zouden kunnen nemen, terwijl je heel graag wilde reizen", aldus Wieringa, wijzend op de knobbels onder de middelste teen links. "die teen zegt veel over je wensen en verlangens.'Over wensen gesproken: die kleine teen, daar links, die is mooi puntig. En laat die nou wat zeggen over optimisme, vertrouwen en seks. "Dat puntige betekent dat het op dat gebied een tijd lang stil kan liggen, maar dan komt het helemaal naar buiten." En de Vierdaagse, dat komt wel goed. De bobbels onder zijn tenen duiden op grote reserves. Wieringa:"je bent een doorzetter. Je zal hem potverdomme uitlopen.

donderdag 22 juli 2004

Die gevoelsvoet zegt dat Taeke weigert dienstbaar te zijn Het was een interessant setje tenen dat onze tenenlezer Jan Wieringa gistermiddag onder ogen kreeg. Taeke van der Meer, de man uit Sneek die de Vierdaagse voor de commissie Gelijke Behandeling op de knieën dwong, trok zijn schoen uit voor een kijkje in zijn persoonlijkheid. Natuurlijk werd de tenenlezer niet verteld wie hij voor zich had. "links is de gevoelsvoet, en die verteld me dat hij het gevoelsmatig verrekt om dienstbaar te zijn aan zijn omgeving", begint Wieringa. "Rationeel kan hij dat wel, maar zijn gevoel houdt hem tegen." Negatieve aspecten uit zijn leven houdt Van der Meer liever verborgen, zo blijkt uit de donkere huid aan de basis van zijn grote teen. Ze gaan niemand wat aan." En die deels witte nagel zegt:'ik laat altijd een bepaald stuk van mijzelf niet zien,' er zit ergens verdriet in hem, maar hij probeert wel altijd vrolijk over te komen." Taeke's tenen vertellen de expert dat de Fries van alle markten thuis is. Ze zigzaggen namelijk. Dat hij een sterke wil heeft, is aan de hand van zijn tenen makkelijk vast te stellen, maar die ‘zwabbertenen' tonen ook aan dat hij een type is dat veel wikt en weegt. Van der Meer hoort het na zijn makkelijke vijftig kilometer allemaal gelaten aan, maar van een zwabberende wil, wil hij niet horen. Hij knikt van "nee, niet doen", zegt Wierinag streng, want hij wil niet beïnvloed worden bij zijn analyse. En dan volgt het stukje waar anderen altijd goed naar luisteren: de verhouding tussen zijn kleine teen en de teen ernaast wijst erop dat Taeke seks en liefde helemaal van elkaar kan loskoppelen. Maar Taeke tuurt al voor zich uit. Misschien zit hij met zijn hoofd al op de Zevenheuvelenweg.

vrijdag 23 juli 2004

"kijk die dikke grote tenen: mijnheer is een kletsmajoor"

Hans Witteman uit Rijpwetering bevestigt direct nadat tenenlezer Jan Wieringa zijn tenen heeft beschreven diens gelijk. Wanneer Wieringa is uit gesproken, begint Witteman aan een monoloog over allerlei facetten van zijn leven. "kijk eens naar zijn grote dikke tenen", was Wierinag tien minuten daarvoor zijn analyse begonnen. Mijn heer is een kletsmajoor, hoor. Niet dat hij er onzin uitkraamt, maar hij heeft er plezier in om te praten. Het geeft niet waarover." In de gesprekken die Witteman voert kan hij volgens de tenenlezer heel rationeel zijn. Als het over zijn gevoelsleven gaat, wordt het praten wat minder. "want de voorkant van zijn gevoelsteen is witter. En ik zie ook dat hij wat weggedrukt zit."De Vierdaagseloper uit Rijpwetering beschikt over een enorme vreugde teen . Alleen: hij is wel wat beschadigd:"maar hij is rood, dus nog wel erg actief." Nu zitten er donderdagmiddag wel meer veelkleurige plekken op de tenen van Witteman. Hij heft een zware dag achter de rug en laat zich bij het Rode Kruis op de start- en finishplaats zorgvuldig beplakken door Ingrid van Engelen. "ze is vandaag mijn engel", zucht de gekwetste wandelaar. Zijn gevoel zegt hem dat hij dit jaar moet opgeven, verteld Wieringa de man met de blaren."de meeste blaren zitten links, en dat is je gevoelsvoet. Rechts gaat het beter, als zijn ratio de overhand heeft loopt hij de mars uit". Misschien helpt zijn kleine teen hem de laatste dag wel door. Die teen vol optimisme en vertrouwen is namelijk ook sterk genoeg om, letterlijk, de groter uitgevallen liefdesteen te ondersteunen.

=======================================================================================================================

De Stentor juni 2005

Last van jubeltenen? Kromme tenen? Voeten vertellen hun eigen verhaal. Vraag maar aan Jan Wieringa onbetwist een  van de meest frappante gasten op de streektaal -annex- orakeldag zaterdag in Steenwijk.
De beste man leest tenen. Hij is niet helderziend, noemt het een nuchtere bezigheid die iedereen kan leren.

Dit keer houdt hij zijn lezing, op de streektaaldag, in het Gronings!

=======================================================================================================================

De zondagskrant Arnhem 19 juni 2005

Nationale dag tenen lezen een succes.

Arnhem. De eerste Nationale ontmoetingsdag van de stichting Fudare Nederland in de Gelderse hoofdstad was en groot succes. Tachtig geïnteresseerden in tenen lezen kwamen bijeen om elkaar te ontmoeten en te luisteren naar twee sprekers. Jan Wieringa en Imre Somogyi ( de auteur van de boeken Tenenlezen 1 en 2 en Babyteentjes) spraken over bijzondere tenen en Tenenlezen  -  wat kun je ermee? Aan Margriet Somogyi werd de tenenspiegel van het jaar uitgereikt als dank voor al haar inzet voor het vergroten van de kennis binnen het tenenlezen.

=======================================================================================================================

Programma Zwolle 2008.  

26 t/m 28 september Roots Reli Rage

laat ziet wat mensen beweegt

Zaterdag 27 september: bidden met de voeten. Middagvullend programma met een lezing van Ineke Albers 'spiritueel wandelen en heden, verleden en toekomst'. Daarna kan men kiezen tussen de workshop 'tenenlezen' van Jan Wieringa of één van de twee wandelingen: 'Wandelen langs Keltische bomen' of ' wandelen met de wichelroede'. plaats: Cultuursalon van KCO; Kamperstraat 11 - 13 te Zwolle.

=======================================================================================================================

Het Parool 16 oktober 2008

Tenen spreken de waarheid

Steeds meer mensen laten hun tenen lezen Tenenlezer Jan Wieringa van de Voet-inn in Meppel vertelt. Hoe serieus is tenenlezen? "Heel serieus! Je kunt er heel veel uithalen. Ik zeg alleen niets over de toekomst. Wel over verleden en heden. Dat is namelijk te verifiëren." Waarom voorspelt u geen toekomst aan de hand van tenen? "Dan wordt het zweverig. Ik blijf het liefst met beide benen op de grond." Wat leest u bijvoorbeeld? "Als de tenen naast de grote teen, de twee en de drie, een stukje langer zijn dan de buitenste tenen, de vier en vijf, dan is iemand visueel ingesteld. Het werkt goed om zo iemand dingen voor te doen of plaatjes te laten zien." Wat haalt u uit tenen? "Alles. Waarom is de stand van een teen zoals die is? Wring je jezelf in bochten of komt het omdat de buitenwereld het je oplegt?" Knap ik er van op? "Wat je ermee doet, moet je zelf weten." Wat zeggen harige tenen? "Man of vrouw? Waar zit het?" Voor op de teen. "Is het een vrouw, dan heeft ze aanleg om last van haar longen te krijgen." En bij een man? "Fijn of grof?" Fijn haar voorop de teen. "Hij wil iets verbloemen voor de buitenwereld. Bent u gediplomeerd? "Ja. Ik heb les gehad van grondlegger Imre Somogyi. Tenenlezen bestaat een jaar of twintig." Oude Grieken deden er niet aan? "Nee, wel aan voetreflex." Zijn er veel beunhazen in de wereld van de tenenlezers? "Absoluut. Ik vind het leuk zaken te verifiëren als iemand langskomt die eerder bij een beunhaas is geweest. Maar hebt u nog veel vragen, want ik ben bezig met iemand." Wat heeft die voor tenen? "Dat gaat u niets aan!" Rob Rombouts.

========================================================================================================================